یکی از قطعات اصلی در کولر گازی، کمپرسور است. این قطعه گاز مبرد را از اوپراتور کشیده و با فشرده کردن، دمای آن را کاهش و به مایع تبدیل میکند. سپس این مایع را به سمت کندانسور میفرستد. بنابراین در صورتی که مشکلی برای آن به وجود بیاید، عملکرد کلی دستگاه با مشکل مواجه خواهد شد. از آنجایی که تعمیر کمپرسور کولر گازی یک کار کاملا تخصصی است، باید از افراد حرفهای و متخصص کمک بگیرید. در ادامه همراه ما باشید تا شما را بیشتر با مشکلات کمپرسور و نحوه تعمیر آن آشنا کنیم.
مطالعه کنیم: تعمیر کولر گازی
چه زمانی نیاز به تعمیر کمپرسور کولر گازی داریم؟
قبل از اینکه بخواهیم کمپرسور را تعمیر یا تعویض کنیم، ابتدا باید سایر قطعات کولر را تست کنیم. بنابراین ابتدا بررسی کنید که آیا برق به ترمینال کندانسور میرسد یا خیر؟ آیا کنتاکتور به خوبی عمل میکند؟ در نهایت باید ببینید که خازن سالم است یا ایراد دارد؟ در صورتی که این موارد درست بودند، باید به سراغ بررسی کمپرسور بروید. از جمله علائمی که نشان میدهد کمپرسور ایراد دارد، میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- فن بیرونی کولر گازی روشن میشود ولی کمپرسور روشن نمیشود.
- سرسیلندر کمپرسور بیش از حد معمول گرم میشود.
- کولر گازی سرمای کافی برای خنک کردن فضا را ندارد.
- صدا و لرزش کمپرسور بیش از حد است.
- پس از روشن کردن دستگاه فیوز میپرد.
- یونیت بیرونی هنگام روشن شدن تکان میخورد.
- قبض برق به صورت غیرعادی بیشتر شده است.
هنگامی که هر یک از علائم بالا را در کولر مشاهده کردید، باید از یک متخصص بخواهید آن را بررسی و مشکل را برطرف کند.
علت از کار افتادن قطعات کمپرسور
دلایل مختلفی برای خراب شدن کمپرسور وجود دارد که از برخی از آنها عبارتند از:
- خراب بودن فن
- کثیف بودن کندانسور
- نوسانات برق
- نامرغوب بودن سیمهای لاکی موتور
- وجود ایراد در سیم پیچ راهانداز یا کمکی
- نشت گاز مبرد (این مساله باعث میشود کمپرسور به صورت یکسره کار کرده و بسوزد.)
- خراب شدن کنتاکتور
- وجود هوا در لولههای کمپرسور
- کثیف بودن روغن
- خراب شدن برد الکترونیکی
تشخیص اینکه کدام از یک موارد بالا باعث آسیب به کمپرسور شدهاند، نیازمند آشنایی با قطعات کولر و نحوه عملکرد آنها است. به همین جهت توصیه میکنیم اگر آشنایی با مسائل فنی ندارید به هیچ وجه کولر را دستکاری نکنید.
آشنایی با مشکلات رایج کمپرسور کولر گازی
از آنجایی که کمپرسور پیچیدگیهای زیادی دارد، مشکلات مختلفی نیز برای آن به وجود میآید. اما در این میان برخی از موارد متداول هستند که در ادامه قصد داریم آنها را بررسی کنیم.
مطالعه کنیم: لیست بهترین مرکز تعمیر کولر گازی
۱. اورلود کردن کمپرسور
اولین مسالهای که احتمالا در تعمیر کمپرسور کولر گازی با آن مواجه خواهید شد، اورلود کردن است. معمولا در این مواقع کولر باد گرم تولید میکند. فیوز اورلود هنگامی که دمای کمپرسور به بالای ۷۰ درجه میرسد، جریان برق را قطع میکند. اما اگر فیوز خراب شود، دمای کمپرسور بالا خواهد رفت که باید فورا کولر را خاموش کرده و از یک فرد متخصص کمک بگیرید.
راه بعدی برای تشخیص مشکل اورلود، تست کردن کانکتور با استفاده از اهممتر است. در صورتی که کانکتورها به هم راه دهند، یعنی سیم پیچ ایرادی ندارد. اما اگر اهممتر را بر روی حالت بوق تنظیم کردهاید ولی صدایی ایجاد نشد، احتمال دارد مشکل از اورلود باشد.
برای بررسی این مساله، دریچه کندانسور را باز کرده و دمای کمپرسور را چک کنید. در صورتی که دما بالا بود، مشکل از اورلود است. اورلود معمولا به خاطر کمبود گاز مبرد یا نشتی آن به وجود میآید.
مطالعه کنیم: تعمیر دمپر کولر گازی چگونه است؟
۲. کثیف شدن قطعات کمپرسور کولر گازی
یکی دیگر از مسائلی که باعث میشود کمپرسور نیاز به تعمیر داشته باشد، کثیف بودن بخشهای مختلف آن است.
- اگر سوکتهای ترمینال کمپرسور روغنی باشند، باعث ایجاد اتصال خواهد شد. برای بررسی این مساله باید درپوش کمپرسور را برداشته و از روغنی نبودن سوکتها اطمینان حاصل کنید.
- وجود گرد و غبار و برفک بر روی کویلهای اوپراتور منجر به خاموش و روشن شدن کمپرسور در فواصل کم خواهد شد.
- همچنین کثیف بودن کندانسور نیز میتواند باعث روشن و خاموش شدن کوتاه مدت کمپرسور شود.
- اگر در شیر انبساط و صافی آن چیزی گیر کرده باشد، منجر به یکسره کار کردن کمپرسور خواهد شد.
۳. وجود سروصدای زیاد
مشکل دیگری که معمولا در تعمیر کمپرسور کولر گازی مشاهده میشود، وجود سروصدای غیرعادی است. از جمله دلایل بروز این مشکل میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- شل بودن پیچها یا ضعیف بودن فونداسیون کمپرسور
- فرسوده شدن قطعاتی مثل گژن پینها، پیستونها و شاتونها. (اگر مشکل از این قطعات باشد، باید تعویض شوند).
- برگشت گاز مبرد به خط مکش
آموزش تعمیر کمپرسور کولر گازی
قبل از شروع به آموزش تعمیر این قطعه، ابتدا بهتر است با اجزای کمپرسور بیشتر آشنا شویم. قطعاتی که در ساختار کمپرسور به کار رفتهاند، عبارتند از:
- رولر
- سیلندر
- ون
- یاتاقان اصلی و پایینی
- جمع کننده
- بدنه
- لولههای تخلیه
- مافر
- ترمینال
- سر پوش بالا و پایین
- صفحه سه پایه
- لوله مکنده
- جمعکننده
- صفحه میانی
- شافت کرنک
مراحل تعمیر کمپرسور نیز به شکل زیر است.
- در تعمیر این قطعه اگر متوجه شدید که کمپرسور بیش از اندازه داغ است، ابتدا دریچه آن را باز کرده و با دستتان دما را بررسی کنید. اگر دما خیلی بالا بود، احتمالا مشکل از اورلود است. در این حالت باید با استفاده از آب، کمپرسور را خنک کرده و سپس مواردی همچون نشت گاز مبرد یا مسدود بودن لولهها را بررسی نمایید.
- در صورتی که مشکل از تجمع گرد و غبار یا روغنی شدن سوکتهای ترمینال بود، درپوش کمپرسور را برداشته و کثیفیها را تمیز کنید.
- برای تست بدنه، یک سر اهممتر را به بدنه و سر دیگر را به کانکتور متصل کنید. اگر در این هنگام اهممتر بوق زد، یعنی سیم پیچ کمپرسور ایراد دارد و سوخته است.
- کار بعدی که در تعمیر کمپرسور کولر گازی انجام میشود، تست و بررسی سیم پیچ و شوک دادن به کمپرسور است که به ابزار و دانش تخصصی نیاز دارد.
- در نهایت اگر هیچیک از موارد بالا ایرادی نداشتند، باید تست فشار کمپرسور انجام شود. از آنجایی که اینکار نیازمند تخصص بالایی است، به هیچ وجه خودتان انجام ندهید.
توصیه میکنیم اگر مشکلی برای کولر گازی به وجود آمد، حتما از یک فرد کاربلد کمک بگیرید. زیرا اگر تعمیر این دستگاه به صورت اصولی انجام نشود، باید هزینه بیشتری برای درست کردن آن بپردازید.
مطالعه کنیم: تعمیر بلوور کولر گازی | از ۰ تا ۱۰۰
نحوه شوک دادن به کمپرسور کولر گازی
یکی از کارهایی در تعمیر کمپرسور کولر گازی انجام میشود، وارد کردن شوک به آن است. این مساله زمانی انجام میشود که کمپرسور گیرپاچ کرده باشد.
برای شوک دادن روشهای مختلفی وجود دارد که عبارتند از:
- شوک دادن از طریق افزایش ظرفیت خازن: در این حالت از یک خازن که ظرفیت بیشتری از خازن کولر گازی دارد کمک میگیرند.
- شوک دادن با افزایش ولتاژ: برای انجام اینکار نیاز به دستگاه افزایش ولتاژ است. البته دقت داشته باشید که میزان ولتاژ نباید بیش از اندازه باشد. چرا که باعث سوختن دائمی کمپرسور خواهد شد.
- شوک دادن با روش اتصال کوتاه: هنگامی که کمپرسور در ابتدای راهاندازی است، بین سیم پیچ استارت و رانینگ، یک اتصال کوتاه در یک لحظه برقرار میشود.
- شوک دادن با استفاده از ضربه: اگر کمپرسور از نوع پیستونی باشد، احتمال گیر کردن پیستون به خاطر رسوب روغن در اطراف آن وجود دارد. در این مواقع میتوان با وارد کردن ضربه به بدنه یا گرم کردن، مشکل را برطرف کرد.
تعمیر یا تعویض کمپرسور؟
کمپرسور کولر گازی نیز مانند سایر قطعات این دستگاه، امکان تعمیر شدن دارد. اما در اکثر موارد، تعویض آن بهصرفهتر است. با این وجود، باید تعمیرکار از خراب بودن کمپرسور اطمینان کامل داشته باشد. برای اینکار ابتدا باید تیغهها، لولههای کمپرسور، سیلندر و سایر قطعات بررسی شوند. زیرا امکان دارد نارسایی یکی از این قطعات باعث بروز مشکل شده باشد. در نهایت اگر ایراد از خود کمپرسور بود، بهترین گزینه تعویض آن است. البته برای اینکار باید از یک مرکز معتبر کمک بگیرید تا قطعه اصلی را در اختیارتان قرار دهد.
مطالعه کنیم: تعمیر کندانسور کولر گازی
هزینه تعمیر کمپرسور کولر گازی
هزینه تعمیر این قطعه به عوامل و شرایط مختلفی بستگی دارد. بهعنوان مثال هزینه تعمیر خازن با تعمیر برد الکترونیکی کاملا متفاوت است. به همین دلیل باید کمپرسور توسط تکنسین بررسی شده و هزینه آن مشخص شود. در حالت کلی میتوان گفت هزینه تعمیر این قطعه نسبت به سایر قطعات کمی بیشتر است.
در نهایت، اگر برای تعمیر کمپرسور کولر گازی نیاز به کمک داشتید، تکنسینهای هوم کارا آماده همکاری با شما هستند. دقت داشته باشید کلیه خدمات این مجموعه دارای گارانتی ۳۶۵ روزه است. یعنی اگر در این مدت مشکلی که برای شما حل کردیم دوباره به وجود آمد، تعمیر مجدد آن به صورت رایگان انجام میشود.