تلویزیون های OLED
OLED مخفف عبارت Organic Light Emitting Diode تکنولوژی جدیدی که کیفیت تصویر فوق العاده و حرفه ای به نمایش می گذارد. در اکثر تلویزیون های بالا رده شاهد حضور این فناوری هستیم. نمایشگرهای LCD از لامپ فلئورسنت برای روشنایی پس زمینه استفاده می کنند اما در پنل به جای این لامپها از لامپ های ال ای دی برای روشنایی نور پس زمینه استفاده می شود. در واقع تلویزیون های ال ای دی همان ال سی دی ها هستند با نور پس زمینه ی متفاوت. در مورد تلویزیون های OLED نور پس زمینه توسط خود پیکسل ها ایجاد می شود در واقع پیکسل های موجود در نمایشگر قادر به ساطع کردن نور می باشند. هر یک از این پیکسل ها به طور مجزا می توانند روشن و خاموش و یا کم نور شوند. دیود ارگانیک گسیل دهنده ی نور یا همان اولد لایه ای از مواد ارگانیک دارد که دو الکترود بین آن جا گرفته اند. الکترون ها با استفاده از لایه ای ارگانیک تحریک و روشن شده و رنگ ها متناسب با ترکیبات رنگی لایه ی میانی تولید می شوند. در تلویزیون های اولد عمق رنگ سیاه و نسبت کنتراست فوق العاده است چرا که برای تولید رنگ سیاه پیکسل ها به کلی خاموش می شوند. تلویزیون های اولد فناوری جدیدی برای تولید رنگ هایی با عمق بیشتر هستند.
تلویزیون های اولد چند سالی است که وارد بازار شده اند. در مورد اینکه جزو بهترین و با کیفیت ترین تلویزیون های موجود در بازر هستند هیچ شکی نیست و اکثر کمپانی ها محصولات بالا رده ی خود را با این تکنولوژی روانه ی بازار می کنند. این تلویزیون های بی نظیر دارای معایبی نیز هستند هرچند این معایب زیاد و چشمگیر نمی باشند اما ما در این مطلب سعی کردیم نیمه ی خالی لیوان را ببینیم و به شما کمک کنیم انتخابی بهتر داشته باشید. همه ی ما می دانیم برای خریدی مناسب لازم است اطلاعات کافی در مورد محصول مورد نظر داشته باشیم. این اطلاعات شامل مزایا و معایب محصول و همچنین متناسب بودن آن با نیازهایمان است. پس برای خرید هر محصولی لازم است ابتدا اطلاعات کافی در مورد آن کسب کنید و با دانستن مزایا و معایبش تصمیم بگیرید که برای شما مناسب است یا نه و اینکه برطرف کننده ی نیازهایتان خواهد بود یا خیر. در این مطلب تلویزیون های OLED را از تمامی جوانب مورد بررسی قرار خواهیم داد.
کیفیت تصویر
اگر تلویزیون اولد و تلویزیون ال ای دی را کنار هم قرار داده و نگاهی سطحی به هر دو بیاندازید عمق بیشتر رنگ ها در تلویزیون اولد کاملا محسوس است. هر پیکسل در تلویزیون های اولد دارای سه رنگ اصلی قرمز، آبی و سبز می باشد بنابراین میلیون ها رنگ تولید شده و این رنگ ها هماهنگ با یکدیگر تصویر نهایی را تشکیل می دهند. همانطور که گفته شد در زمان نمایش رنگ های تیره و مشکی پیکسل ها خاموش می شوند به همین دلیل عمق رنگ سیاه در این تلویزیون ها عالی است. رنگ هایی که در تلویزیون های اولد تولید می شوند حتی از تلویزیون های ۴K نیز زیباتر، واقعی تر و عمیق تر هستند. میزان روشنایی برخلاف عمق رنگ سیاه در این تلویزیون ها محدود است چون نور پس زمینه وجود نداشته و عملکرد پیکسل ها انفرادی است بنابراین رنگ های روشن درخشندگی کمتری دارند. در خوشبینانه ترین حالت تلویزیون های اولد قادر به ارائه ی ۷۰۰ تا ۸۰۰ نیت روشنایی می باشند در حالیکه تلویزیون های QLED سامسونگ میزان روشنایی ۱۴۰۰ تا ۲۰۰۰ نیت را ارائه می دهند. اگر اتاقی که تلویزیون را در آن قرار می دهید روشنایی زیادی دارد و یا نور به طور مستقیم به صفحه نمایش برخورد می کند از خرید تلویزیون اولد صرف نظر کنید چون دید تصویر در چنین شرایطی کاهش می یابد. تلویزیون های اولد برای دیدن فیلم در شرایط نور کم یا متوسط گزینه های مناسبی هستند. با این تفاسیر اگر به تلویزیونی با حداکثر روشنایی نیاز دارید بهترین انتخاب ها برای شما تلویزیون های QLED یا همان LEDهای معمولی هستند که قیمت مناسبتری نیز نسبت به انواع اولد دارند.
یکی از مشکلات رایج در تلویزیون های اولد پیکسل سوختگی است. سوختگی تصویر یا Burn-in به دو صورت موقت و دائمی رخ می دهد. در صورتیکه تصویر ثابت به مدت طولانی بر روی نمایشگر نمایش داده شود سوختگی در بخشی از نمایشگر اتفاق می افتد. تصویری را که از سوختن پیکسل ها باقی مانده حتی در زمان خاموش بودن تلویزیون نیز می توان دید. چون رنگ ها با استفاده از دیود ارگانیک تولید می شوند روشن ماندنشان برای مدت طولانی باعث داغ شدن بیش از حد دیودها شده و احتمال سوختن افزایش می یابد. همانطور که گفته شد سوختگی بر اثر ماندن تصویری ثابت بر روی نمایشگر ایجاد می شود که این زمان باید حداقل ۱۲ ساعت باشد یعنی ۱۲ ساعت تصویری ثابت بر روی نمایشگر نشان داده شود. آرم برنامه های مختلف تلویزیونی و نشانگر بازی ها از تصاویر ثابت هستند. البته پیکسل سوختگی به ندرت رخ می دهد و با استفاده درست از تلویزیون با چنین مشکلی مواجه نخواهید شد. اما به طور کلی این مشکل یکی از معایب اولدها در مقایسه با انواع ال سی دی هاست.
مصرف انرژی متغیر
از نظر مصرف انرژی تلویزیون های اولد و ال سی دی های قدیمی در یک رده قرار دارند. اما جالب توجه است که میزان مصرف انرژی ثابت تلویزیون های ال سی دی با میزان مصرف متغیر تلویزیون های اولد متفاوت است. تلویزیون های ال سی دی میزان مصرف انرژی ثابتی دارند و این میزان به محتوای پخش شده و رنگ های ارائه شده ربطی ندارد. چون نور پس زمینه در این تلویزیون ها در تمام مدت روشن بودن تلویزیون روشن هستند و محتوای نمایش داده شده حتی اگر به رنگ سیاه هم باشد باز هم تفاوتی در مصرف انرژی نخواهد داشت. اما در اولدها همانطور که گفته شد در زمان نمایش رنگ های تیره و سیاه پیکسل ها خاموش می شوند بنابراین مصرف انرژی در این تلویزیون ها گاهی کم و گاهی زیاد است.
تلویزیون های اولد سایز کمتر از ۵۵ اینچ ندارند!
در سال ۲۰۰۸ کمپانی سونی اولین تلویزیون اولد ۱۱ اینچی را ارائه کرد. اما این تلویزیون فقط جنبه ی تبلیغاتی داشت و وارد بازار نشد. محبوب ترین سایز در بین سایزهای تولید شده ۵۵ اینچ می باشد که مناسب سالن ۳۰ متری و بیشتر است یعنی در سالن های کمتر از ۳۰ متر استفاده از تلویزیون ۵۵ اینچی توصیه نمی شود. اگر تلویزیونی با سایز کوچکتر می خواهید باید دور تلویزیون های اولد را خط بکشید. تلویزیون های اولد در سایز ۵۵ اینچ و بالاتر تولید می شوند و به هیچ وجه نمی توانید سایز ۴۳ یا ۴۹ اینچی این تلویزیون ها را پیدا کنید. احتمالا دلیل تولید نکردن سایزهای کوچکتر تاثیر کم در سایزهای کوچک و هزینه بر بودن است. در هر صورت این مورد یکی از معایب این تلویزیون ها محسوب می شود چون اگر فردی نیاز به تلویزیون ۴۳ اینچی داشته باشد باید قید خرید تلویزیون اولد را بزند یا اگر تلویزیون اولد انتخاب اوست ناچار است تلویزیونی با سایز بزرگ تر از آنچه نیاز دارد بخرد.
بیشتر بخوانید:مقایسه تلویزیون سونی X8500G و ال جی SM9000
گران بودن تلویزیون های اولد!
تلویزیون های اولد نسبت به انواع ال سی دی ها قیمت بالاتری دارند. حتی اگر در زمان تخفیفات شگفت انگیز قصد خرید تلویزیون را داشته باشید باز هم باید چندین برابر بیشتر از انواع تلویزیون های ال سی دی و ال ای دی پرداخت کنید. یک تلویزیون اولد ۵۵ اینچی حدودا ۲ میلیون تومان با یک تلویزیون ۴k اختلاف قیمت دارد.
جدالی بزرگ بین دو تکنولوژی OLED و MicroLED
چند ماه پیش سامسونگ با هدف جایگزینی پروژکتورهای سینما نمایشگر ۱۴۶ اینچی خود را به نمایش گذاشت. این نمایشگر با تکنولوژی Micro LED ساخته شده است. تلویزیون های میکرو ال ای دی در حال حاضر برای مصارف خانگی تولید نشده اند و ممکن است حداکثر تا دو سال دیگر به تولید انبوه برسند. تلویزیون های میکرو ال ای دی قیمت مناسب تری نسبت به تلویزیون های اولد دارند. در واقع تمامی ایرادهای موجود در تلویزیون های اولد در انواع میکرو ال ای دی برطرف شده است. تلویزیون های میکرو ال ای دی رنگ های سیاه و تیره را با عمقی خوب نمایش می دهند، رنگ ها واقعی و زیبا نشان داده شده و زاویه ی دید گسترده ای دارند. رنگ های روشن دارای روشنایی مناسب بوده و نمایشگر فاقد پیکسل سوختگی می باشد. این تلویزیون ها بسیار باریک و ظریف هستند و با تمامی امکانات ذکر شده قیمت بسیار کمتری نسبت به اولدها دارند. کاربر قادر است سایز نمایشگر را خودش سفارش دهد و تلویزیون خود را در سایزهای کوچک یا بزرگ تنظیم کند، تمامی این موارد نشان از عاجز بودن اولد در برابر میکرو ال ای دی است.
اپل قصد استفاده از این فناوری در نمایشگرهای کوچک مانند نمایشگر ساعت اپل را دارد. میکرو ال ای دی عمر بیشتری نسبت به اولد دارد و چون سوختگی پیکسل در آن اتفاق نمی افتد سالیان سال می توان از آن استفاده کرد.
در این جا برخی تلویزیون های اولد ال جی و سونی را به شما معرفی خواهیم کرد.
تلویزیون اولد سونی مدل A1E
این تلویزیون در سایزهای ۵۵ و ۶۵ اینچی وجود دارد. صفحه نمایش آن TRILUMINOS™ و کیفیت تصویر ۴K است که تصاویری واقعی و بی نظیر نمایش می دهد. توان خروج صوتی آن ۵۰ وات بوده و اسپیکرهای Acoustic Surface یکی از مهمترین ویژگی های آن هستند. A1E یک تلویزیون هوشمند با سیستم عامل اندروید است. دارای ۱۶ گیگابایت حافظه ی داخلی نیز می باشد. همانطور که گفته شد A1E تلویزیونی هوشمند است پس قابلیت اتصال به اینترنت را نیز دارد. پردازنده چهار هسته ای قدرتمند X1™ Extreme این تلویزیون را تبدیل به نمونه ای خاص در بین رقبای خود کرده است.
تلویزیون اولد ال جی مدل B7
یکی دیگر از تلویزیون های اولد با کیفیت تصویر عالی است. این تلویزیون در سایزهای ۵۵ و ۶۵ اینچی موجود است. کیفیت تصویر آن ۴K با رزولوشن ۳۸۴۰ در ۲۱۶۰ می باشد. این تلویزیون همچنین از محتوای HDR پشیبانی می کند. B7 قادر به نمایش محتواهایی غیر از ۴K با کیفیت بالا می باشد. خروجی صوتی آن مجموعا ۴۰ وات است که برای استفاده ی معمولی خوب است اما برای استفاده در فضاهای بزرگ بهتر است یک ساندبار نیز همراه تلویزیون خریداری شود. B7 تلویزیونی هوشمند با سیستم عامل webOS است. این تلویزیون دارای دقت رنگ و گستره ی فضای رنگی فوق العاده ایست همچنین زاویه ی دید گسترده اش به اندازه ی تلویزیون های پرچمدار خودنمایی می کند. از دیگر قابلیت های آن می توان به قابلیت High Dynamic Range و پورت های متعدد HDMI و USB اشاره کرد.
تلویزیون اولد ال جی مدل C7
این تلویزیون در سایزهای ۵۵ و ۶۵ اینچی موجود می باشد جزو بهترین تلویزیون های اولد موجود در بازار است. کیفیت آن ۴K HDR بوده و تصاویر را با کیفیتی فوق العاده نمایش می دهد. توان خروجی C7 نیز ۴۰ وات است که برای استفاده ی معمولی کاربر مناسب می باشد. این تلویزیون هوشمند دارای سیستم عامل webOS 3.5 ، قابلیت اتصال به وای فای به صورت بیسیم و یا از طریق کابل LAN و تکنولوژی دالبی ویژن می باشد.