در این بخش از مقاله راهنمای فریز کردن مواد غذایی در فریزر به شما مهم ترین راز های درگوشی منجمد کردن میوه و سبزیجات را می آموزیم تا بتوانید میوه ها و سبزیجات خود را در مدت زمانی طولانی داخل فریزر نگه دارید و هر موقع که خواستید آن ها را خارج کرده و با آن ها اسموتیف سس و غذاهای محبوبتان را تهیه کنید.
راز اول: وسایل مورد نیاز برای فریز کردن میوه و سبزیجات
برای منجمد کردن مواد غذایی در فریزر به چه وسایلی نیاز داریم؟
- یک مسئله عالی در مورد فریز کردن میوه جات و سبزیجات این است که شما به وسایل خاصی نیاز ندارید.
- کیسه های فریزر برای فریزسازی خشک مناسب هستند و این شامل خوراکی های شیره دار یا پوره دار نمی شود.
- پلاستیک های سفت تر و محفظه های شیشه ای هم برای غذاهای نیمه مایع، مرباها و خوراکی های دیگر مناسبند.
- علاوه بر محفظه ها و قوطی ها، ما کاغذهای فریزر، نوارچسب های فریزر و فویل را نیز پیشنهاد می کنیم.
- این لوازم برای بسته بندی بعضی خوراکی ها برای ذخیره بلندمدت لازم هستند.
- منظورمان از بلندمدت یعنی بیشتر از ۶ تا ۱۲ ماه. هرچه خوراکی ها را به مدت طولانی تری در فریزر نگه دارید، کیفیت آنها پایین تر می آید.
راز دوم: میوه و سبزیجات را پیش از منجمد کردن خوب بشویید
یکی از نکات منجمد کردن میوه و سبزی در فریزر این است که آن ها را خوب بشویید:
- برای آماده کردن خوراکی ها، باید همه سبزیجات و میوه ها را خوب بشویید، به خصوص اگر قرار نیست پوست آنها را بکنید سپس بگذارید خوب خشک شوند.
- بعضی سبزیجات و میوه ها را می شود بطور کامل فریز کرد، ولی بعضی از آنها را باید پوست بکنید، هسته آنها را درآورید و خرد کنید. البته این موضوع کاملاً به سلیقه شخصی شما بستگی دارد.
میوه ها و سبزیجاتی که خصوصاً بطور کامل خیلی خوب فریز می شوند عبارتند از انواع گیلاس و بری ها ، موز، فلفل چیلی، لوبیا، مارچوبه، گوجه فرنگی و ذرت.
بیشتر بخوانید:راهنمای تمیز کردن جاروبرقی
راز سوم: چه میوه ها و سبزیجاتی را پیش از فریز کردن باید خرد کرد؟
میوه ها و سبزیجاتی که پیش از خرد کردن باید منجمد کنید عبارتند از:
- محصولاتی که بهتر است بطور خرد شده یا نگینی شده فریز شوند عبارتند از: فلفل دلمه ای، آووکادو، انبه، آناناس، هندوانه، نخود، هویج، بروکلی، گل کلم، و…
- گل های کلم بروکلی و گل کلم را خرد کنید.
- غلاف نخود را بکنید و سر و ته لوبیا سبز و مارچوبه را بچینید.
- هویج، کدو حلوایی، کلم بروکسل را پوست بکنید و خرد و نگینی کنید.
- برگ های بزرگ اسفناج، چغندر و کلم پیچ را بکنید. قسمت های چوبی ریواس را بکنید و آن را نگینی کنید.
سیب زمینی را نیز می توان فریز کرد. ولی بهتر است اول آن را رنده کنید. البته کیفیت سیب زمینی فریز شده چندان خوب نیست. کدو نوعی سبزی است که مقدار آب آن بالاست. می توانید آن را خرد کنید یا رنده کنید.
- ذرت و موز برای فریز کردن انعطاف زیادی دارند. می توانید ذرت را بطور کامل فریز کنید یا دانه های آن را از چوبش بتراشید و سپس فریز کنید. این به خودتان بستگی دارد.
- موز را هم می توانید بطور کامل یا پوست کنده فریز کنید. اگر موز را پوست بکنید و خرد کنید نیز می توانید صبح ها چند تکه بردارید و با صبحانه میل کنید.
راز چهارم: چه سبزیجاتی را بهتر است پیش از منجمد کردن بپزید؟
سبزیجاتی که پیش از منجمد کردن باید پخت عبارتند از:
- اغلب سبزیجات را باید قبل از فریز کردن جوشاند.
- سبزیجات را در آب در حال جوش فرو کنید و بگذارید حداکثر ۳ تا ۴ دقیقه بپزند و سپس آنها را داخل آب سرد فرو کنید تا بیش از این نپزند.
- چرا این کار مهم است؟ یادتان باشد که نمی خواهیم سبزیجات یا میوه جات ما له شوند.
- این کار باعث می شود که رنگ و مواد غذایی آنها نیز حفظ شود و میکروارگانیسم های سطحی که منجر به فاسد شدن می شوند بمیرند
- ذرت، گوجه فرنگی، پیاز، سیب زمینی و کدو حلوایی نیازی به جوشاندن ندارند. میوه ها را نیز نباید جوشاند.
- سبزیجات برگدار را نباید بپزید. البته یک مسئله هم هست و آن اینکه کمی تفت دادن اسفناج به صرفه جویی در فضای لازم برای فریز کردن آن کمک می کند.
- حتی می توانید اسفناج را تبدیل به قالب های یخ کنید و هر وقت خواستید آن را به اسموتی های خود اضافه کنید.
- بعضی از خوراکی ها را نیز می توان کباب کرد و سپس فریز کرد. برای آلو، گوجه فرنگی و فلفل این کار را بکنید.
راز پنجم: استفاده از اسید سیتریک در منجمد کردن میوه و سبزیجات
برای منجمد کردن میوه ها و سبزیجات میتوانید از اسید سیتریک استفاده کنید.
- برای کنسروسازی، غذاها را با اسید سیتریک، آب لیمو یا اسید اسکوربیک فرآوری می کنند تا میکروارگانیسم های آن بمیرد و از تغییر رنگ غذا جلوگیری شود.
- این موضوع برای فریز کردن هم درست است. فکر کنید که بعد از خرد کردن میوه ها، همه آنها قهوه ای شوند.
- اگر آنها را وارد آب اسیدی کنید چنین اتفاقی نمی افتد.
- محلولی از نیم قاشق چایخوری اسید اسکوربیک (در داروخانه یافت می شود) در هر ۳ قاشق غذاخوری آب، یا ۱ قاشق غذاخوری آبلیمو در هر ۴ فنجان آب استفاده کنید.
- میوه را در این محلول فرو کنید و درآورید و بگذارید خشک شود یا این محلول را به میوه اسپری کنید.
- برای فریز کردن، ابتدا باید آن را بسته بندی خشک کنید. بسته بندی تک لایه ساده ترین حالت ست که اگر میوه یا سبزی را در یک لایه (بطور کامل یا خرد شده) فریز کنید، زودتر منجمد می شود
راز ششم:استفاده از تکنیک سریع فریز کردن در منجمد کردن میوه ها و سبزیجات
سریع فریز کردن خیلی خوب است زیرا:
- میوه ها و سبزیجات اگر با هم و بطور متراکم فریز نشده باشند، به راحتی یخشان باز می شود.
- کیفیت آنها به هنگام آب شدن یخ، بهتر می شود.
- تنها کاری که باید بکنید این است که خوراکی موردنظرتان را در یک لایه داخل ظرفی که زیرش کاغذ روغنی گذاشته اید فریز کنید، بطوری که به ته ظرف نچسبد.
- هدف از این کار این است که خوراکی خیلی زود منجمد شود. تنظیم دمای فریز قبل از این کار ایده خوبی است. تنظیم تهویه هوای داخل فریزر نیز توصیه می شود.
- اگر می خواهید خوراکی موردنظر فوراً منجمد شود در فریزر را باز و بسته نکنید تا نوسان دمایی وجود نداشته باشد.
- بعد از منجمد شدن ظرف را از فریزر دربیاورید و غذای منجمد شده را داخل محفظه، قوطی یا کیسه بریزید و دوباره در فریزر بگذارید.
- خارج کردن هوای داخل کیسه یا محفظه باعث می شود که زمان طولانی تری حفظ شود و برفک نزند.
راز هفتم: تاریخ و محتویات را روی هر بسته از مواد غذایی منجمد بنویسید
بهتر است که تاریخ و محتویات هر بسته را روی آن بنویسید.
- زیرا ممکن است بعد از شش ماه یادتان نیاید که داخل هر بسته چیست یا تاریخ فریز سازی آن کی بوده است.
- نوارچسب فریز برای این کار مناسب هستند و علیرغم دمای پایین و رطوبت به خوبی روی کیسه می چسبند.
- می توانید دور قوطی ها نیز نوارچسب بزنید تا هوا داخل آنها نرود و برفک نزنند.
- بسته بندی کیسه ها و محفظه ها داخل فویل و نوارچسب زدن به آنها نیز به این هدف کمک می کند..
راز هشتم: استفاده از قوطی و ظرف در نگهداری مواد غذایی منجمد
نکات استفاده از قوطی در نگهداری از مواد غذایی منجمد عبارتند از:
- وقتی از محفظه و قوطی استفاده می کنید، باید به اندازه کافی سرخالی بگذارید تا مایع داخل آنها جای کافی برای افزایش حجم به هنگام انجماد داشته باشد.
- معمولاً در فریزرهای عادی، میوه ها و سبزیجات مدتی طولانی سالم می مانند.
- با گذشت زمان غذای منجمد همچنان قابل خوردن است، ولی کیفیت آن کاهش می یابد.
- اگر قصد دارید خوراکی ها را مدتی طولانی در فریزر نگه دارید، فریز عمیق در دماهای سردتر گزینه بهتری است.
راز نهم: مدت زمان سالم ماندن میوه ها و سبزیجات در فریزر
میوه ها و سبزیجات چه مدت در فریزر سالم میمانند؟
- میوه ها تا یک سال خوب می مانند و سبزیجات تا ۱۸ ماه در فریزر می مانند
- میوه ها زمانی که یخشان هنوز کاملاً باز نشده، مزه بهتری دارند زیرا له نشده اند.
- می توانید آنها را بپزید و سس کنید یا به اسموتی بیفزایید.
- سبزیجات را بهتر است درست بعد از درآوردن از فریزر بپزید و منتظر باز شدن یخ آنها نمانید.
- بعضی از سبزیجات بعد از فریز کردن اصلاً خراب نمی شوند مانند ذرت و نخود.
- سبزیجات دیگر را بهتر است بگذارید باز شوند و در سس، خورش، سوپ و … بپزید.
- هیچ چیز راحتتر از درآوردن یک بسته بروکلی، هویج، گل کلم و … از فریزر و انداختن آنها در سوپ و درست کردن یک غذای آسان نیست.
خلاصه مقاله نگهداری از میوه های تابستانی در فریزر
حال که با روش های فریز و منجمد کردن میوه و سبزیجات در فریزر آشنا شدید خیلی خوب میدانید:
- چه میوه هایی را میتوان فریز کرد.
- چه سبزیجاتی را پیش از فریز کردن باید بپزید.
- در چه ظروفی میتوانید سبزیجات و میوه ها را فریز کنید.
- چه نکاتی را باید پیش از فریز کردن مواد غذایی در فریزر رعایت کنید.